Professzionális

akkumulátor

karbantartás és regenerálás

Ajánlatkérés

Növelje meg akkumulátora élettartamát azáltal, hogy helyreállíttatja elszulfátosodott akkumulátorát.

Az akkumulátorok gyártói adatai szerint 8-10 év élettartamra, illetve kb. 6000 üzemórára lettek tervezve. Ennek ellenére a valós felhasználás azt mutatja, hogy a legtöbb ólom-sav akkumulátor teljesítménye 3-4 év használat után már olyan szintre esik, hogy az ellehetetleníti a napi munkavégzést.

A teljesítményromlás okai

 • Az akkumulátor használatának túl hosszú ideig tartó nélkülözése
 • Az akkumulátor túlmerítése
 • Nem megfelelő töltő használata
 • Meghibásodott cella kicserélésének vagy helyreállításának hiánya
 • Az akkumulátor túlmelegedése
 • Az akkumulátor túlhűlése
 • Az akkumulátor töltési ciklusainak be nem tartása
 • Helytelen tárolás
 • Későn észlelt cellazárlat
 • Káros fizikai behatások
 • Gyártási hiba

Az akkumulátor teljesítésének romlásában a felhasználási szokások is szerepet játszanak. Átlagosan egy töltéssel 5 órát képes teljesíteni a targonca, azonban a felhasználási szokások azt mutatják, hogy maximum 3 óra a kisütési idő, majd újratöltik. Viszont a teljesítmény romlásának legfőbb oka, az úgynevezett szulfátosodás. 10-ből 8 targonca akkumulátora emiatt megy tönkre.
Az akkumulátor regenerálást nem csak a tönkrement akkumulátorok helyreállítására érdemes igénybe venni, hanem általános karbantartásra is, hogy jelentősen meghosszabbítsuk az akkumulátorok élettartamát változatlan teljesítmény leadás mellett. Így akár megduplázható az élettartam.
A regeneráló készülék minden ólomsavas akkumulátor regenerálására, illetve a legtöbb ólomsavas akkumulátor helyreállítására alkalmas – úgy mint indító akkumulátor, elektromos és félelektromos targoncák és egyéb járművek akkumulátora, továbbá nikkel-kadmium akkumulátorok esetén is alkalmazható.

A szulfátosodásról

Használat alatt, kis szulfátkristályok képződnek amely önmagában még nem káros jelenség. Viszont ha hosszú időn keresztül lemerült állapotban áll az akkumulátor, akkor az amorf ólomszulfát kikristályosodik és lerakódik a akkumulátor negatív pólusán. Ennek eredményeképpen a lerakódás folyamata tovább gyorsul, amely csökkenti az akkumulátor aktív felületének méretét, ezáltal csökkenti az akkumulátor kapacitását és növeli az ellenállását. A szulfátosodás negatívan befolyásolja az akkumulátor tölthetőségét is. Ez a folyamat elkerülhetetlen és ami még rosszabb, hogy karbantartás nélkül a folyamat 3-4 év elteltével nagyon felgyorsul. Ez eleinte jelentős teljesítmény visszaesést eredményez, végül az akkumulátort is tönkreteheti.

A szulfátosodás hatása

 • Jelentősen csökkenti az akkumulátor élettartamát és kapacitását.
 • Szükségessé válhat műszak közbeni töltés, amely tovább rontja az akkumulátorban végbemenő kémiai folyamatokat.
 • Csökkenti az anyagmozgatás hatékonyságát.
 • Növeli a járulékos költségeket.

Szerencsére az akkumulátorok túlnyomó része javítható, a szulfátosodás problémájának megoldásával. Az általunk alkalmazott regenerálási technológia eltávolítja a lerakódott szulfátréteget, és közel újkori állapotába hozza a cellákat. A Energic Plus technológiájával 12 V-tól 96 V-ig bármilyen teljesítményű akkumulátor kezelhető. A folyamat során regeneráljuk az ólomlemezek felületét, feljavítjuk a környezeti tényezőket, és addig dolgozunk a cellákon, amíg el nem érjük azok optimális állapotát. Ennek köszönhetően az akkumulátorok teljesítménye jelentősen javul, és megközelítheti az eredeti értéket.
Az eljárással 4-5 nap alatt vállaljuk a használt akkumulátor regenerálását és ezáltal elérhetjük a targonca akkumulátor élettartamának jelentős meghosszabbítását.

A regenerálás 3 fő kezelésből tevődik össze:

 1. Fizikai kezelés: A fenti szempontrendszer alapján ellenőrizzük a cellákat, összekötőket és ha szükséges, elvégezzük a javításukat.
 2. Kémiai kezelés: helyrehozzuk a savszinteket, egyéb kémiai rásegítést nem használunk.
 3. Elektromos kezelés: a regeneráló gép egyedi algoritmusok mentén elektromos árammal látja el az ólomlemezeket, fellazítva ezzel a szulfátréteget, így ismét szabaddá válik az aktív felület.

A regenerálás időpontja

Ezt a szolgáltatásunkat akkor célszerű igénybe venni, amikor a teljesítmény csökkenésének első jelei mutatkoznak. Például, amikor az akkumulátor egy töltéssel nem képes teljesíteni egy egész műszakot, vagy gyengébben, fáradtabban hajtja a targoncát.
Számokban mérve az ideális időpont az akkumulátor regenerálás igénybevételére kb. 1000 üzemóra, vagy a vásárlástól számított 3-4 év. A legjobb eredményeket azokkal az akkumulátorokkal lehet elérni, amelyek ólom lemezei fizikailag még nem sérültek annyira, hogy jelentős mennyiségű aktív felület veszett volna kárba. Az ilyen cellákat technológiánkkal szinte új állapotba tudjuk hozni, így a napi használat során nem érezhető különbség az új és a regenerált akkumulátorok teljesítménye között. A regenerálással a tényleges élettartamát is megduplázhatjuk.
Ennél idősebb akkumulátorokkal is tudunk dolgozni, ilyenkor viszont az eredmények az ólomlemezek egészségi állapotának függvényében alakulnak. Technológiánkkal zárlatos, vagy fizikailag sérült cellák regenerálása nem lehetséges.

Az akkumulátor regenerálás előnyei:

 • Akkumulátor teljes vagy majdnem teljes helyreállítása
 • Költségmegtakarítás szemben egy új akkumulátor árával
 • Környezetvédelem
 • 6 hónap garancia
 • A cellánként történő regenerálási folyamat során visszakövethető az akkumulátor eredeti és regenerálás utáni állapota.

Jegyzőkönyv az elért eredményről

A rendszer cellánként figyeli az akkumulátor regenerálása alatt történt változásokat. Ezt figyelve a rendszer egy szoftverrel kombinálva a teljes folyamatról jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyv regisztrálja perc pontossággal és cellánként a változásokat. Az elért kapacitásnövekedés számszerűen kinyerhető a rendszerből, amit minden regeneráláshoz mellékelünk.

Ajánlatkérés