"Pagát Gold Zrt - Magyarország valószínűleg legjobb targonca szervize"
nyelv Pagát magyar oldalak Forklift english pages
e-mail: info@pagatgold.hu
telefon: +36 1 402 42 22

Targonca akkumulátor

A targoncák akkumulátorainak kezelése, töltése

A targoncák nagyobb része elektromos üzemmódú. A targoncákban használt akkumulátorok nagyon megbízhatók és egyben nagyon drágák. Az akkumulátorok élettartamának növeléséhez és a targoncák üzembiztos energia ellátásához megfelelő karbantartás szükséges. A következőkben szeretnénk segíteni néhány tanáccsal.


targonca akku

Akku töltése

A targonca akkumulátorokat hosszú élettartamra tervezik. A töltő kiválasztásával az élettartam meghosszabbítható vagy lerövidíthető. Az akkumulátort, ha nem merül le, nem kell naponta tölteni. Ez káros lehet az akkumulátornak és megakadályozhatja annak teljes feltöltését. Csak akkor rakja a töltőre, ha kapacitásának 20 %-ára vagy az alá csökken. Az akkumulátort lehetőleg mindig töltse fel teljesen. Ha mindig kevesebbet tölti, vagy nem meríti le teljesen töltés előtt, ezt az akkumulátor "megjegyzi" ( memória-effektus" ) és lecsökken a kapacitása. Kb. minden 5-10. töltési ciklus esetén válassza a kiegyenlítő vagy a hétvégi töltés lehetőségét. Ez az akkumulátort a legjobb teljesítményén tartja. Ne használja ezt az opciót túl gyakran, mert kárt okozhat.


Vízszint


Az akkumulátor celláiban megfelelő elektrolit szintet kell tartani. Javasoljuk, 5-10 töltési ciklusonként a vízszint ellenőrzését, az akkumulátor korától függően. Zseblámpával ellenőrizzen néhány tetszőleges cellát. SOHA ne használjon gyufát, öngyújtót vagy egyéb nyílt lángot az akkumulátor közelében. Az akkumulátorból távozó gázok különösen robbanékonyak. Az akkumulátorral végzett munka során mindig használjon védőkesztyűt és védőszemüveget. Alacsony folyadék esetén töltsön annyit utána, hogy a lemezeket elfedje. Töltés közben a folyadék terjeszkedik, ezért ne töltse túl a cellákat.


Akku szintjelző

Kisütés
Egyrészt ne töltse az akkumulátort, ha kapacitásának 20%-t még meghaladja, másrészt azt se engedje, hogy teljesen lemerüljön. Amennyiben teljesen, vagy erősen lemeríti az akkumulátort, ez nem csak az akkumulátor, hanem a targonca elektronikájának károsodását is okozhatja. Az erős lemerítés megakadályozhatja a töltőt, hogy a szokásos idő alatt teljesen feltöltse az akkumulátort. A töltések közötti idő lerövidül, ami idővel befolyásolja az akkumulátor teljesítményét.Figyelem! Ne használja tovább az akkumulátort, ha az túlmelegedni kezd. Soha ne szakítsa meg a töltést, ha ez valamilyen módon megoldható, és ami a legfontosabb, soha ne engedje teljesen lemerülni az akkumulátort (úgynevezett mélykisütés). Ez nemcsak az akkumulátort károsíthatja, hanem a targonca egyéb elektromos egységeit is.

Hibakeresés

akkumulátor felülről

Az elektromos targoncákat általában zárt helyen használják. Az épületen belüli légszennyezés elkerülésére a tölthető akkumulátorok megbízható áramforrások a targoncák számára. A meghajtó akkumulátorokat – ellentétben az autókban továbbá a mezőgazdasági és az építőgépekben használatos akkumulátorokkal - akkor töltik újra, amikor kapacitásának 80 %-ra lemerül. A váltakozó feltöltést és lemerítést "ciklusnak" nevezzük. Sok ciklus után jönnek elő a tipikus gondok. Néhányat a gépkezelő is rendbe tud rakni. targonca akkumulátor hiba megállapítása nem bonyolult. Szükséges: saválló kesztyű, savsűrűség mérő, multiméter.


Bármilyen mérés előtt vegye szemügyre az akkumulátort. Keressen esetleges sérüléseket a cellákon, a kupakokon, vagy az akkumulátorsarukon. Ha fehéres-zöldes savvirágzást lát, azt drótkefével kaparja le. Ha az akkucellák között nedvességet észlel, azt feltétlenül le kell szívni, ezt bízza szakszervizre. Hajtsa ki a sapkákat és ellenőrizze az elektrolit-szintet. A folyadéknak el kell fednie az akkumulátor lemezeket, ha kevés pótolja desztillált vagy ioncserélt vízzel. Gyakori hiba az automata vízutántöltő rendszereknél, hogy elromlanak és nem töltenek egy-egy cellát, de ezt az üzemeltető nem vizsgálja, hiszen úgy gondolja, hogy az automata rendszer működik.

Savmérővel ellenőrizze a sűrűséget – ezt fajsúlynak mondják. A megkívánt sűrűség cellánként 1.125 vagy afölött. A cellák közötti sűrűség különbségnek 50 ponton belül kell lennie. Ezen érték fölött sajnos ki kell cserélni az akkumulátort. Amennyiben a különbség mértéke 50 ponton belül, de néhány cellában a sűrűség 1,125 alatt van, végezzen kiegyenlítő töltést, a jobb töltőknek van ilyen funkciója is. Ha a kiegyenlítő töltést követően a gyenge cellák nem érik el az 1,125 sűrűséget cserélje ki az akkumulátort.


akku ellenőrzés

Vizsgálja meg az akkumulátort egy multiméterrel. Ez megmutatja az akkumulátor feszültségét. A mérés elvégzéséhez töltsük fel az akkumulátort teljesen.

Tekerje a multiméter tárcsáját a DC jelhez. Érintse a pozitív érintkezőt a pozitív saruhoz, a negatívot a negatívhoz. A multiméternek nagyobb feszültségértéket kell mutatnia, mint az akkumulátor típusa. Pl. a 12 V-os akku 12,66 V-t kell jelezni.


Szakszerviz

Természetesen ezek csak az alapok, a mélyebb vizsgálatoz beszállítjuk az akkumulátort a telepünkre, ahol kifejezetten erre a célra készült berendezéssel teszteltjük, formázzuk, illetve a cellákat egyesével is vizsgálat alá vesszük.

Szükség esetén szétszereljük, tisztítjuk, cellát cserélünk. Az esetek 50%-ban még lehet életet lehelni egy 4-5 éves akkumulátorba is, de a megbízható megoldás egy új akkumulátor vásárlása és a hozzávaló (!) töltőkészülék bevizsgálása, vásárlása.

További kérdéseivel kérjük keressen bennünket bizalommal!

Targonca szerviz

Online Hibabejelentő
Ha targoncája meghibásodott, töltse ki hibabejelentőnket, rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot.Hibabejelentés
Kérje ajánlatunkat!
Targoncák, raklapemelők, alkatrészek és kiegészítők beszerzése; targonca szerviz és targonca javítás. Rövid átfutási idő, garanciával! Ajánlatkérés
Kérdezzen!
Ha anyagmozgatással kapcsolatban bármilyen kérdése van, itt felteheti. Legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni Önnek! Kérdezek!
Visszahívjuk

Ha bármilyen kérdése van targoncákkal kapcsolatban, munkatársunk visszahívja Önt!

Köszönjük! Munkatársunk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre naprakész híreinkért, akcióinkért!

Köszönjük!
Hírlevél jelentkezését fogadtuk!

Mentse el elérhetőségeinket mobiljára QR kódunk segítségével!

Pagát Gold QR kód

Minden jog fenntartva © Pagát Gold Zrt. 1991-2015.Adatvédelem | Felhasználási feltételek | Oldaltérkép | Impresszum